Skip to main content
NIEUWS

Maak kennis met de aanstaande Manager België Luc Geerts

Interview met modal shift aanjager

Luc Geerts start begin juli bij NPRC als Manager België. Samen met het team gaat hij de NPRC-propositie in de Belgische markt verder uitbouwen. Luc is geen onbekende binnen de logistieke wereld in België. Door de jaren heen heeft hij diverse rollen vervuld binnen freight forwarding en binnenvaartlogistiek. Tijdens zijn carrière heeft hij zowat binnen alle schakels van de logistieke keten gewerkt. Dit stelt hem in staat om het samenspel binnen de supply chain te overzien. Dat komt goed van pas bij modal shift projecten. 

Hoe ben je in de logistiek gerold?

‘Mijn vader werkte in de baggersector en bivakkeerde veel in het buitenland. Zo heeft hij ook mijn moeder leren kennen. Aan het Suezkanaal sloeg de vonk over. Als kind hing ik aan zijn lippen wanneer hij vertelde over zijn buitenlandse avonturen. Het waren de foto’s van schepen die een magische aantrekkingskracht op mij hadden. Ik droomde over reizen. Iets wat ik graag met mijn vrouw Katrien doe.

Het internationale karakter van de scheepvaart heeft mij altijd aangetrokken. Als 18-jarige ben ik de opleiding Scheepvaart en Expeditie aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen gaan volgen. Hier is mijn interesse voor het internationaal zakendoen met verschillende culturen verder aangewakkerd.’

Kan je vertellen over je eerste banen? 

‘Ik ben begonnen als project cargo forwarder. Vanuit operations had ik contact met cargadoors, stuwadoors, rederijen en overzeese agenten. Communicatie was begin jaren negentig nog een uitdaging. Er was immers nog geen e-mail. Mijn talenkennis kwam hier goed van pas. Rond mijn 30e ben ik bij een grote verlader gaan werken. Voor deze zandproducent heb ik de chartering van shortsea- en binnenvaartschepen gedaan. Naast de eigen vloot van vijf kempenaars en drie 80-meter schepen bevrachtten wij ook bij diverse derde partijen.’ 

Is in deze periode je liefde voor de binnenvaart gegroeid?

‘Het managen van een binnenvaartoperatie geeft mij veel energie. Aan het begin van het millennium heb ik als directeur leiding mogen geven aan een grote logistieke dienstverlener in de binnenvaart. Het is geweldig om alle processen binnen een firma naadloos op elkaar aan te laten sluiten, zoals de belangen van binnenvaartondernemers dienen, klanten ontzorgen en medewerkers begeleiden.’ 

Kan je vertellen over je werk bij de Vlaamse Waterweg?

‘De laatste jaren heb ik als zelfstandige aan diverse modal shift projecten gewerkt. Met het innovatieve Watertruck+ concept is door middel van kleine duwbakken nieuwe lading van de Belgische wegen gehaald. Met deze kleine duwbakken worden regio’s ontsloten en vervolgens worden de bakken via grotere vaarwegen in konvooi aan- en afgevoerd. Met dit concept is het afnemende aantal Spitsen en Kempenaars gedeeltelijk gecompenseerd.’

luc geerts, manager belgique, manager belgie
Staat modal shift op het vizier in de Belgische markt? 

‘Binnen de Vlaamse Waterweg werkt een team aan het in kaart brengen van modal shift kansen. Als marktontwikkelaar zoeken we samen met verladers en ontvangers naar kansen voor de binnenvaart. Als uit een quick scan blijkt dat het kan werken, gaan we aan de slag met een pilot. Modal shift is en blijft lastig. Het is eigenlijk meer een mental shift om het voor elkaar te krijgen. Elk modal shift traject is maatwerk waarbij je naar de hele keten moet kijken. Hindernissen dienen in kaart te worden gebracht en met elkaar opgelost te worden.’

Heb je een voorbeeld van een succesvolle modal shift? 

‘Voor de stow Group, een toonaangevende producent van warehouseracks, hebben we de binnenvaartmogelijkheden in kaart gebracht. Dit bedrijf ontvangt jaarlijks 160.000 ton coils (red. staalrollen) per vrachtwagen vanuit Gent en de haven van Antwerpen. Samen met ketenpartners, zoals de loslocatie en tussentijdse opslag, heeft de Vlaamse Waterweg de logistiek dienstverlener en stow Group weten te overtuigen. Hiermee worden jaarlijks 6.000 vrachtwagenbewegingen voorkomen. Dat is wel zo prettig op de overvolle Belgische wegen.’ 

En die ervaring komt goed ten pas bij NPRC?

‘Jazeker, het mooie van NPRC vind ik de ambitie op het gebied van duurzaamheid en digitalisering. Juist door data delen in de keten maak je de binnenvaart aantrekkelijker. Tel daarbij op dat veel bedrijven op zoek zijn naar duurzamere transportoplossingen. Ze kijken in toenemende mate naar ESG en CSRD. Duurzaamheidsrapportage biedt kansen voor de binnenvaart. Ik heb veel zin om met het team voor de 150 binnenvaartondernemers aan de slag te gaan. Gezamenlijk zetten we in op modal shift en andere opportuniteiten.’

Wat is je eerste indruk van NPRC? 

‘Ik voelde me tijdens de sollicitatieprocedure al direct prettig. Het is geweldig om te zien dat er binnen NPRC veel jonge mensen werken. In een sector die te maken heeft met vergrijzing is dat een sterk punt. Ik kijk er naar uit om samen te werken met deze volgende generatie. Als team kunnen we de diensten van NPRC toekomstbestendig maken en logistieke processen van klanten verder optimaliseren.’ 

Kan je ons vertellen over je plannen?

‘Alles draait om de drie-eenheid van leden, klanten en collega’s. Ik ga de nadruk leggen op een efficiënt samenspel van deze groepen. Gelukkig gaat Mario Lauwers mij daar alles over vertellen. Daarnaast ga ik goed kijken naar het sterke NPRC-netwerk. We zitten met kantoren in de belangrijke Europese hubs en industrieclusters. België zelf is belangrijk voor de Franse markt. Eigenlijk zie ik Antwerpen als de eerste Franse haven. Derhalve zal ik de Franse ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Ik kijk ernaar uit om met iedereen kennis te maken.’ 

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

Femke Brenninkmeijer, NPRC

Femke Brenninkmeijer

CEO