Skip to main content
LID AAN HET WOORD

Martin Selles beleeft jongensdroom

Het is midden jaren 70. Tiener Martin Selles speelt met vriendjes langs de waterkant. Hij kijkt vol verwondering naar de binnenvaartschepen die aan hem voorbijtrekken. Waar varen ze heen en met wat voor lading? Hij droomt van reizen langs de Rijn en Donau naar voor hem onbekende plaatsen. Het avontuur lonkt. 

Tijdens vakanties vaart Martin mee met kennissen. Telkens aan boord gaat zijn hart sneller kloppen. Wat is de binnenvaart mooi! Je zou verwachten dat deze jongeman een opleiding in de binnenvaart zou gaan volgen, maar na de HAVO zet Martin koers naar de Hogeschool Haarlem voor de opleiding Scheepsbouwkunde. Hier leert hij nog meer over zijn passie: schepen en techniek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Martin in de scheepsbouw belandt. In diverse commerciële en management functies is hij kind aan huis bij menig klant in Latijns-Amerika.

Ingehaald door het leven
Ondanks zijn voortvarende loopbaan bij Damen Shipyards laat de binnenvaartdroom hem niet los. Martin is inmiddels getrouwd en heeft 2 jonge kinderen. Hij vertelt over de verplichtingen aan wal: “Soms word je in het leven ingehaald door de realiteit. Een jong gezin combineren met het leven aan boord was voor ons niet weggelegd. Je hebt toch samen met je vrouw de behoefte aan familieleven en de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het gezin.”

Tijd voor verandering
Toen de kinderen de leeftijd bereikten dat ze het ouderlijk huis zouden kunnen gaan verlaten, was de tijd rijp om de voor- en nadelen van het binnenvaartbestaan opnieuw tegen het licht te houden. “Ik heb diverse lange gesprekken met mijn vrouw gevoerd en in goed overleg besloten om het roer om te gooien. Mijn vrouw heeft een goede baan aan wal en een druk sociaal leven. Door de weeks ben ik aan boord en in het weekend gezellig thuis. Als het kan vaart mijn vrouw tijdens vakanties mee.”

“Ik kon de verkorte opleiding doorlopen die beschikbaar was voor zij-instromers. Met mijn technische en maritieme achtergrond heb ik binnen het jaar al de vereiste vakken behaald en vervolgens praktijkervaring aan boord op kunnen doen bij enkele fantastische leerbedrijven. Zelf in de stuurhut zitten, voelde als thuiskomen. Eigenlijk is het allemaal zo snel gegaan”, vertelt Martin met een grote glimlach op zijn gezicht.

In april 2021 kocht hij zijn schip ‘Cambio’, dat in het Spaans ‘verandering’ betekent. Martin blikt terug op deze grote stap: “Ik had zo mijn eigen ideeën tijdens de verbouwing van het schip. Zo wilde ik bijvoorbeeld een track pilot, hiermee laat je het schip zelf een voorgeprogrammeerde route varen over kanalen en rivieren. Binnenvaartondernemers maken lange dagen en soms is het heerlijk om even niet zelf te hoeven sturen.”

De cirkel is rond
Tijdens de verbouwing brak voor Martin het moment aan om na te gaan denken over lading. “Ik heb met een aantal bevrachters gesproken en het coöperatieve gedachtegoed van NPRC sprak mij aan. Bovendien heb ik met de NPRC een partner die meedenkt over wat verstandig is op het gebied van vergroenen. Ik vind het prettig dat er geen commerciële verhouding is tussen bevrachter en schipper en dat de bevrachters in dienst van de binnenvaartondernemers werken. Soms kijk ik uit het raam en dan zie ik de jonge Martin langs de waterweg staan. Dan knik ik naar hem en denk ik dat het toch allemaal nog voor elkaar is gekomen”, besluit Martin vol trots.

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

femke brenninkmeijer nprc, ceo nprc

Femke Brenninkmeijer

CEO

Schrijf hier uw condoleance / Schreiben Sie hier Ihr Beileid