Skip to main content

Home » 85 jaar continuïteit en zekerheid

85 jaar continuïteit en zekerheid

Nieuwe NPRC-directeur luidt jubileumjaar in

Rotterdam 9 juni 2020 – De Nederlandse Particuliere Rijnvaart-Centrale (NPRC) bestaat 85 jaar. Een mooi moment om stil te staan bij de geschiedenis van samenwerken en vooral ook om naar de toekomst te kijken. Om het jubileumjaar luister bij te zetten, is er een speciale website ontwikkeld: togetherwecandosomuchmore.nl, waarop de NPRC haar verleden heeft gedigitaliseerd. De coöperatie van binnenvaartondernemers werd in 1935 ‘uit nood geboren’, maar is vandaag de dag een onmisbare schakel binnen de supply chain van Europese verladers en ontvangers.

Continuïteit en zekerheid zijn belangrijke bouwstenen van het DNA van de binnenvaartcoöperatie. Dit betekent werkzekerheid voor ondernemende schippers en leveringszekerheid voor klanten. In een gezonde supply chain werken verladers en binnenvaartondernemers nauw samen. Deze wederkerigheid is succesvol gebleken. De afgelopen 10 jaar heeft de NPRC onverminderd de wind in de zeilen: zo is het aantal vervoerde tonnen in deze periode gegroeid van krap 5 miljoen ton in 2010 naar 13 miljoen ton in 2019. Een groei van maar liefst 160%.

Meer dan duizend schepen hebben in de veranderende wereld van de binnenvaart de NPRC-vlag gevoerd. De typische oranje vlag met witte balk die elke binnenvaartschipper van een afstand herkent. De NPRC-vlag staat symbool voor ondernemers die samenwerken om de economische positie van de particuliere binnenvaart in de keten te versterken. Het is dan ook niet zonder reden dat de nieuwe NPRC-directeur Femke Brenninkmeijer vandaag de jubileumvlag met schippersechtpaar Buitendijk gehesen heeft aan boord van MS Mergus. Teun & Mariëtte Buitendijk zijn sinds 1974 aangesloten bij de coöperatie.

Samen de supply chain vergroenen
Het ondernemerschap van de NPRC-leden staat aan de basis van innovaties die worden doorgevoerd. Femke vertelt enthousiast: “De coöperatie vormt het model om gezamenlijk lange termijn innovaties te onderzoeken en te implementeren. Binnen deze samenwerking ontwikkelen klant en varend ondernemer gezonde businessmodellen, zoals bijvoorbeeld de invulling van concrete vergroeningsoplossingen. Dat gebeurde in het verleden al met de installatie van katalysatoren en roetfilters. Op dit moment werkt de NPRC samen met NPRC-lid Harm Lenten en klant Nouryon aan de realisatie van een schip op waterstof. Hiermee komt zero-emissie binnenvaart binnen handbereik en daar zijn wij reuzetrots op.”

Naar een digitale toekomst
Communicatie tussen kantoor en schip heeft de afgelopen decennia een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Waar 30 jaar geleden de marifoon een hoofdrol speelde, is de NPRC-app vandaag de dag het kloppend hart van de logistieke operatie. Alle NPRC-scheepseigenaren en logistieke schakels communiceren via deze app over de status van transporten. Femke vult aan: “Deze real-time wereld is niet alleen voordelig voor onze klanten, maar ook voor onze leden. Juist door het digitaal afstemmen van planningen wordt de keten voorspelbaarder en kunnen voorraden efficiënter gecontroleerd worden.”

Meer weten?

femke brenninkmeijer nprc, ceo nprc

Femke Brenninkmeijer

CEO