Skip to main content
RAAD VAN COMMISSARISSEN

Dank Wim Sakko en René van der Plas

Als collectief van particuliere binnenvaartondernemers vaart NPRC wel bij gezonde ‘checks & balances’. Naast de directie spelen de Ledenadviesraad en de Raad van Commissarissen (RvC) een belangrijke rol in de besluitvorming. Onlangs heeft de RvC afscheid genomen van Wim Sakko (varend lid) en René van de Plas (Port of Rotterdam). Wij vroegen beide heren hoe zij de afgelopen 8 jaar ervaren hebben.

In hart & nieren
Wim Sakko en NPRC kan je in één adem noemen. Hij is al meer dan 40 jaar lid bij onze binnenvaartcoöperatie. Wim neemt ons kordaat mee terug in de geschiedenis: “Ik heb eigenlijk alles gedaan bij NPRC in mijn carrière. Op een blauwe maandag ben ik zelfs als disponent op het NPRC-kantoor werkzaam geweest. Hier heb ik kunnen leren wat er allemaal bij de bevrachtingskant komt kijken. Eigenlijk ben ik vooral schipper die zowel via de Ledenadviesraad als Raad van Commissarissen zijn steentje heeft willen bijdragen.”

Hij vertelt enthousiast over de bloeiende periode: “Ik kijk met trots terug op de vier overnames die wij hebben gedaan. Hoogtepunt was de acquisitie van Overmeer. Daar hebben we met zijn allen lang over zitten praten en de voor- en nadelen uitgebreid gewogen. Toen uiteindelijk de lichten op groen gingen, is NPRC enorm gegroeid. Dit was de katalysator waardoor we hebben kunnen doorbouwen naar de club die we vandaag zijn. NPRC is een van de grootste spelers op het gebied van droge bulktransporten per binnenvaart.”

Een commerciële club
Op de vraag waar hij het meest trots op is, antwoordt Wim zonder aarzelen: “Dat NPRC een commerciële club is geworden. We hebben echt betekenis in de binnenvaart gekregen en ondersteunen klanten met voorraadbeheersing. Bedrijven willen minder voorraad aanhouden om kosten te besparen. Door nauw klantcontact en samenwerken kan je de voorraadkosten verlagen. NPRC biedt binnenvaart als transportband met ‘just in time’ leveringen. Dit is echt een geweldige manier om klanten te binden.”

Binnenvaart is onmisbaar
René van der Plas denkt ook met veel plezier terug aan zijn periode als NPRC-commissaris: “Toen ik in 2012 gevraagd werd, twijfelde ik geen moment. Als commissaris kon ik een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze belangrijke modaliteit voor de Nederlandse industrie en logistiek. Het bijzondere aan NPRC is dat het een samenwerkingsverband is van allemaal individuele ondernemers. Het is bijzonder leerzaam geweest om deze dynamiek van dichtbij te ervaren.”

Voor René is samenwerken aan groei het centrale thema geweest: “Al die individuele ondernemers geven gezamenlijk een ontzettend positieve energie. Dat samen optrekken biedt voordelen voor iedereen. Als individuele binnenvaartondernemer kun je vaak de keten niet optimaliseren en een collectief heeft hierin een steviger geluid.”

Verdrievoudigd qua omzet
“Hoe je het went of keert, NPRC is uitgegroeid tot een vooraanstaande onderneming die de handschoen oppakt qua digitalisering en energietransitie. Dat zie je ook terug in de cijfers. NPRC is verdrievoudigd qua volumes en omzet en niet meer weg te denken uit de Europese binnenvaart. Deze groei is een geweldige teamprestatie. Het is een eer dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren. De binnenvaart is en blijft van essentieel belang in goederentransport”, besluit René van der Plas.

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

femke brenninkmeijer nprc, ceo nprc

Femke Brenninkmeijer

CEO