Skip to main content

Digitaliseren doe je samen

Inspiratiesessie met Leo Brand (Vopak)

Op dinsdag 24 november werd vanuit de RPPC-studio een inspiratiesessie ‘digital’ voor de NPRC-leden uitgezonden. Webinars zijn op dit moment het vehikel om de interactie met leden op peil te houden. Gezien de vele vragen van de leden is de enige conclusie dat het Webinar een groot succes geweest is en in een behoefte voorziet. NPRC is binnen de droge bulk binnenvaart pionier op het gebied van digitaliseren. Om deze rol te behouden, werkt NPRC nauw samen met ketenpartners voor het versnellen van digitale processen.

CEO Femke Brenninkmeijer heeft CIO Leo Brand van tankopslagbedrijf Vopak voor het Webinar uitgenodigd. Welke zaken kan NPRC leren van Vopak op het gebied van innovatie? Leo stak van wal: “Toen ik 6 jaar geleden bij Vopak begon, stond digitalisering minder hoog op de strategische agenda. Ik heb de Raad van Bestuur toen meegenomen naar Silicon Valley en laten zien welke ontwikkelingen er waren. Als je niet tijdig op deze veranderingen in speelt, loop je het gevaar irrelevant te worden. In Silicon Valley zijn de ogen van mijn collega’s toen wel opengegaan en is de basis gelegd voor de digitaliseringsagenda binnen Vopak.”

Digitaal innovatieteam
Leo is bij terugkomst in Nederland aan de slag gegaan met een digitaal innovatieteam die de medewerkers stap voor stap heeft meegenomen in het proces. “Door samen te trainen en te leren is de weerstand binnen de organisatie nagenoeg verdwenen. Als je mensen wilt veranderen, moet je hen de juiste tools geven. Terminal operators kregen bijvoorbeeld een tablet waarmee ze alle processen in een handig dashboard kunnen volgen. Nu zien ze hun werk zonder tablet niet meer voor zich. Binnen Vopak halen we continu goede ideeën op bij collega’s. Deze implementeren we vervolgens op kleine schaal om te testen. Als het werkt, schalen we het op bij andere terminals. Juist door te experimenten komen we er snel achter wat werkt en wat niet”, vertelt Leo vol passie.

Drones voor inspecties
Het tankopslagbedrijf maakt dankbaar gebruik van drones voor tankinspecties. De hele infrastructuur wordt met regelmaat uit de lucht bekeken en gecontroleerd. Leo legt uit: “Het grote voordeel van drones is dat je gemakkelijk en snel bij de meest afgelegen plekjes kunt komen. Video analytics is bijzonder efficiënt en bespaart veel tijd. Voor inwendige tankinspecties gebruiken wij nu waar mogelijk ook drones en hiermee voorkomen wij dat medewerkers de tanks in hoeven. Dat is wel zo veilig. Voor het beheren van onze assets heeft Vopak diverse platforms gerealiseerd voor de communicatie met klanten en leveranciers. Wij kunnen binnen onze operatie op data sturen en deze informatie delen.”

Samen maak je het verschil
Het is belangrijk dat best practices binnen de logistiek gedeeld worden. Femke kijkt terug op een inspirerende sessie: “Ik was onder de indruk van het verhaal van Leo en de rol van het digitale innovatieteam binnen Vopak. Het gaat niet alleen om de juiste digitale tools, maar ook om de begeleiding van de mensen die de apps gaan gebruiken. Als NPRC blijven we de leden nauw bij de digitale ontwikkelingen betrekken. We gaan de mogelijkheden van een NPRC Academy onderzoeken. Dit is niet alleen een soort opleiding, maar ook een instrument om de leden input & feedback te laten geven in het digitaliseringproces. Onze varende ondernemers zijn van onschatbare waarde in de digitale stappen die wij zetten; digitaliseren doe je tenslotte samen.”

Ook Diana Sakko, lid van Ledenadviesraad en schipper-eigenaar van Ms Aristo, kijkt terug op een leerzame middag: “Leo heeft ons laten inzien dat we als binnenvaart nog veel kunnen leren en doen als het gaat om digitalisering. Het zet ons aan het denken welke digitale mogelijkheden er zijn en welke vaardigheden, kunde en kennis we in huis moeten hebben. Digitalisering leert ons anders kijken naar onze bedrijfsvoering. Ook al zijn we een familiebedrijf, als binnenvaartschipper moeten we ons blijven ontwikkelen.”

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

Femke Brenninkmeijer

CEO

Schrijf hier uw condoleance / Schreiben Sie hier Ihr Beileid