Skip to main content

Home » NPRC beloond met gouden label EcoVadis

Schipperscoöperatie NPRC is duurzame koploper

De Nederlands Particuliere Rijnvaart Centrale (NPRC) is door de onafhankelijke duurzaamheidsbeoordelaar EcoVadis beloond met het gouden label voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De coöperatie van binnenvaartondernemers schaart zich met deze hoogst mogelijke waardering bij de top 5% van het Europese bedrijfsleven op MVO-gebied. Een unicum, zeker in Nederland.

In het goederenvervoer staat coöperatie NPRC bekend om de succesvolle inzet van duurzame schepen die zich continu inzetten om de uitstoot van schadelijke stoffen te minimaliseren. EcoVadis geeft inkopers wereldwijd inzicht in de score van leveranciers op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid. De top 300 gebruikers van de EcoVadis tooling hebben grote invloed op wereldwijde supply chains en de duurzame inrichting hiervan.

MVO en duurzaamheidscriteria
Het duurzaamheidsplatform heeft de NPRC op veel onderwerpen van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doorgelicht. Naast de inzet om de uitstoot van CO2, fijnstof en NOx fors terug te brengen, is de coöperatie beoordeeld op 21 criteria verdeeld over vier thema’s: milieu, eerlijke arbeidspraktijken, eerlijke zakelijke praktijken en supply chain. Het behalen van een Gold medal komt niet vaak voor; minder dan 5% van de bedrijven behaalt deze score.

Veruit koploper in de binnenvaart
De NPRC scoorde hoog bij de beoordelaars van EcoVadis. Het gemiddelde van de branche ligt op 43 punten, de NPRC scoorde 68 punten en is hiermee veruit koploper in de binnenvaartbranche, in Nederland maar zeker ook Europees. Directeur Stefan Meeusen van de NPRC reageert verheugd: “We kiezen als aanbieder van binnenvaarttransport bewust voor een vernieuwende koers op het vlak van MVO. Voor ons is dit niet zomaar een onderwerp dat je er even bij doet. Speerpunten in ons MVO-beleidsplan zijn het verbeteren van transportefficiëntie en economische performance van de aangesloten binnenvaartondernemers. Daarnaast focust de NPRC op trainingen en opleidingen, logistieke innovaties en het reduceren van schadelijke uitstoot. Per speerpunt hebben we ambitieuze doelstellingen geformuleerd die we jaarlijks meten. We hebben nu goud behaald, de komende jaren dwingen wij onszelf om ook op dit gebied koploper te blijven.”

“De gouden status van de NPRC op de EcoVadis scorekaart is een bewijs dat de organisatie een koploper is op gebied van duurzaamheid”, aldus David McClintock, Marketing Director bij EcoVadis. “NPRC vormt daarmee niet alleen een mooie voorbeeldfunctie voor de (binnenvaart)markt, maar ook voor de lokale omgeving waarin zij opereert. Voorbeelden als deze zijn van essentieel belang voor het in gang brengen van de verandering die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.”

Verladers verduurzamen supply chains
De afgelopen jaren zet de trend naar het verduurzamen van de bedrijfsprocessen en het verminderen van de ecologische footprint onverminderd door. De NPRC geeft verladers door middel van een dashboard inzicht in de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de supply chain. Covestro is als verlader enthousiast over de inspanningen van de NPRC. Covestro’s procurement manager bulk shipping, Nils Peterzelka legt uit: “Wij stellen hoge eisen aan onze leveranciers op het gebied van duurzaamheid. Het gouden MVO-label bewijst dat het NPRC-schipperscollectief de juiste weg heeft ingeslagen. Voor Covestro staat het verduurzamen van de supply chain hoog op de agenda en de NPRC geeft hier een concrete invulling aan.”

Share this post
Julia Striegl

Julia Striegl

HR & Quality Manager

Schrijf hier uw condoleance / Schreiben Sie hier Ihr Beileid