Skip to main content
COLLEGA AAN HET WOORD

In het diepe gegooid

Begin februari 2022 is Robert van Vliet bij NPRC gestart als Commercial Development Manager. Robert is 27 jaar oud, een geboren Westlander en in zijn vrije tijd sport hij graag. Logistiek vormt de rode draad in zijn leven, van jongs af aan werkt hij in de logistiek van het Westland. Maar zodra hij terminals, schepen en lading ziet, gaat zijn hart echt sneller kloppen. De Rotterdamse haven heeft dus ‘gewonnen’ van de Westlandse glastuinbouwsector.

Het was voor Robert dan ook logisch om voor de studie ‘Logistiek en Economie’ aan de Hogeschool Rotterdam te kiezen. Na de voltooiing van zijn minor ‘Port & Maritime Management’ is hij afgestudeerd bij het Nederlandse Loodswezen. In de haven van Rotterdam voelde hij zich direct als een vis in het water: “Na mijn afstuderen ben ik bij Broekman Logistics gestart, waarmee ik via de Wereldhavendagen in contact ben gekomen. Hier heb ik de processen rondom alle internationale partnerschappen gestructureerd en geoptimaliseerd. Een uitdagende taak want er spelen altijd verschillende belangen, het resultaat is een centrale afdeling die de gehele organisatie voorziet van input.

Vervolgens is Robert de operationele kant van de freight forwarding ingerold en heeft hij ervaring opgedaan met containers, zee- en luchtvracht. Robert legt uit: “Logistiek van deur tot deur betekent ook gebruik maken van achterlandtransporten. Als expediteur maak je natuurlijk ook gebruik van de binnenvaart. Een geweldige modaliteit die altijd al mijn bijzondere aandacht heeft gehad. Het mooie is dat ik nu echt de ins en outs van de binnenvaart bij NPRC aan het leren ben.”

De veelzijdige binnenvaart
De afgelopen weken is Robert letterlijk en figuurlijk het diepe ingegooid: “Het fijne is dat je echt direct verantwoordelijkheden krijgt en je eigen agenda kan vormgeven. Ik heb inmiddels met een NPRC-lid meegevaren op de Westerschelde. Dat was echt een toffe ervaring om het primaire proces van dichtbij mee te maken. Ook ben ik bij diverse klanten op bezoek geweest en heb ik de NPRC-kantoren in het buitenland bezocht. Achter de wereld van de binnenvaart gaan zoveel diverse facetten schuil. Ik heb ontzettend veel zin om samen met klanten en NPRC-leden te werken aan de supply chain van de toekomst.”

Modal shift op praktische wijze
“De energietransitie is in volle gang en dat biedt kansen voor de binnenvaart. De overheid heeft bijvoorbeeld duidelijk uitgesproken dat het aantal windparken op zee aanzienlijk uitgebreid dient te worden. De onderdelen hiervoor moeten allemaal naar de zeehavens verscheept worden en daar spelen wij graag een rol in. Daarnaast merk ik ook dat modal shift nog steeds hoog op de agenda staat bij bedrijven. Men vindt dat vervoer anders en duurzamer moet. Met het praktische modal shift stappenplan gaan wij hen helpen de sprong naar het water te maken. Ook in de zeehavens ligt een schone taak om NPRC verder te promoten,” besluit Robert vol enthousiasme.

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

Robert van Vliet

Commercial Development Manager

Schrijf hier uw condoleance / Schreiben Sie hier Ihr Beileid