Skip to main content
LEDEN AAN HET WOORD

Stilte voor de Stormvogel

Ruim een jaar vaart de familie Heijns van Ms Stormvogel voor NPRC. Het schip is 73 bij 8,22 meter en heeft een laadvermogen van 1.114 ton. NPRC sprak Cor en Betsy Heijns over de overstap naar een Stage V motor en hun activiteiten als binnenvaartondernemers. Op het moment van het interview lag het schip in de buurt van Brussel om mout te laden met als bestemming de Heinekenfabriek in Zoeterwoude. Ze varen veel meer dan agribulk, eigenlijk alles dat voorbijkomt, zoals rollen staal, zand, grind en veevoer.

Cor Heijns steekt gelijk van wal: “Voordat ik weer ging varen in 2000 werkte ik bij een jachtbouwer. Deze meneer vond het opvallend dat er niet naar accu’s gekeken werd in de binnenvaart. Dat is mij altijd bij gebleven en in 2015 hebben we aan boord van Ms Stormvogel een accupakket laten plaatsen, zodat we de generator minder vaak hoefden laten te draaien. Vanuit de accu wordt 380 volt overal naar toe gebracht, waarmee we kunnen koken en zelfs de luiken kunnen bedienen. Dat is wel zo duurzaam en geeft ook minder geluid aan boord.”

Verder verduurzamen met Stage V motor
Toen Cor & Betsy het pad van verduurzamen gingen bewandelen, smaakte dat naar meer. “De accountmanager van de bank bood aan te helpen bij het verkrijgen van een subsidie op de ombouw naar een Stage V motor. Het is een ieders belang dat we de uitstoot gaan verminderen. Zeker voor toekomstige generaties. Overstappen naar Stage V motoren brengt de nodige kosten met zich mee. Gelukkig kregen wij voor 50% subsidie en toen was de keus snel gemaakt,” vervolgt Cor.

Minder brandstof is minder CO2
Het vervangen van motoren en koppelingen is een grote operatie. Ms Stormvogel heeft 7 weken stilgelegen, waarvan 6 weken voor de in- en uitbouw. De motoren zijn vervangen bij de Neptune Marine in Aalst. Tijdens de proefvaart geloofden Cor & Betsy hun oren niet. “Het was heerlijk rustig en stil aan boord. De vorige motoren, twee 400pk Detroit diesel, waren star opgesteld en de nieuwe staan op rubber. Het geluid is zover gereduceerd dat we nu een certificaat hebben dat wij ook in de nacht mogen varen. En ook het brandstofverbruik is met 30% gereduceerd en dat vertaalt zich direct in 30% minder CO2-uitstoot. Al met al een succesvolle operatie”, besluit Cor.

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

femke brenninkmeijer nprc, ceo nprc

Femke Brenninkmeijer

CEO