Skip to main content
Ladingstroom in beeld

Houtsnippers over water, een circulaire stroom

Ruim 100 NPRC-leden varen dagdagelijks over de Europese rivieren en kanalen. Zij zijn onderdeel van logistieke ketens waar grondstoffen en producten zoals bouwmaterialen, projectlading, staal, mineralen en kunstmest in worden vervoerd. Ook binnenvaartondernemers Adri en Pieter Romijn van ms Alm hebben zo hun specialiteit binnen de NPRC; zij varen met regelmaat houtsnippers van de afvalinzamelaars in Nederland naar verwerkers in Duitsland. De NPRC-vestiging in Duisburg heeft lokaal voldoende contacten om altijd passende retourlading richting Nederland in te plannen. 

Consumenten en bedrijven brengen hun afvalhout naar milieuparken door het land. De afvalverzamelaars consolideren dit hout op een aantal locaties en scheiden dit op basis van kwaliteit. Het beste hout is relatief schoon, wordt versnipperd en per schip vervoerd naar de spaanplaatindustrie. Zij maken van de snippers spaanplaten die je onder andere terugvindt in laminaatvloeren, meubels en keukenkastjes thuis.

Mee op reis aan boord van ms Alm
Afgelopen week volgden wij Adri en Pieter tijdens een transport vanuit de haven van Nieuwegein, een bekende logistieke hub voor houtsnippers, naar onder andere Duitsland. Aangezien dit een internationale reis betreft, is ook voor Adri en Pieter een Coronatest verplicht. Zij dienen onder online supervisie van een BIG-geregistreerde arts zelf een standaard Coronatest af te nemen. Via een videoverbinding kijkt de arts mee volgens een door de Duitse overheid geaccepteerd protocol.

Adri en Pieter ademen binnenvaart en willen dit gevoel overbrengen op anderen. Het is dan ook niet zonder reden dat zij aan boord een bed & breakfast runnen. Reclame willen ze er op dit moment niet voor maken, want ze zijn voorlopig helemaal volgeboekt. Adri legt uit: “Wij vinden het mooi om geïnteresseerden het leven aan boord van een binnenvaartschip te laten ervaren. Bovendien is het een mooie manier om in contact te komen met andere mensen en verhalen van de wal te horen.”

Houtsnippers: een vak apart
Wat maakt het varen van houtsnippers zo bijzonder? Pieter geeft meerdere redenen: “Voor het internationaal varen van houtsnippers dien je in het bezit te zijn van de nodige vergunningen zoals NIWO, OVAM en de Duitse “paragraaf 53”. Niet alle schepen hebben dat, omdat het administratief een kluif is. Toch hebben wij ze allemaal. Tel daarbij op dat houtsnippers veel ruimte in beslag nemen. Het gewicht van het hout kan aardig variëren tussen de 22 en 26 kilo per hectoliter (220-260 kilo per kubieke meter). Het is daarmee echt licht materiaal en dus is iedere kubieke meter belangrijk. Dat betekent dat schipper en kraanmachinist nauw moeten samenwerken om tot een optimale belading te komen rekening houdende met beperkingen onderweg.”

“Het hout wordt aangedrukt met een hydraulische kraan, zodat het product verdicht wordt. Dat is echt een vak apart, waarin de kraanmeester het verschil maakt. Door verdichting kan je veel meenemen en steekt het product niet te veel uit boven het ruim. Het gewicht van het hout en een slimme belading kan zo maar een verschil van 75 ton per transport uitmaken. Ons schip Ms Alm heeft een groot ruim en de mogelijkheid om ballastwater in te nemen, waardoor het schip dieper komt te liggen. Dat is op deze reis echt van belang, omdat we onder de lage bruggen bij Munster door moeten varen.”

Goed rentmeesterschap
Adri en Pieter varen niet zomaar houtsnippers; zij doen bij voorkeur werk waarmee ze een bijdrage leveren aan het milieu. “Wij zijn continu op zoek naar de perfecte balans tussen milieu en portemonnee. Het is voor ons echt van belang om een circulaire stroom zoals houtsnippers te vervoeren. Door “just in time” te varen en regelmatig afstemming te zoeken met NPRC-kantoor en ketenpartners, proberen wij ons brandstofgebruik gedurende de reis te minimaliseren. Aan boord hebben wij zonnepanelen en led-verlichting. Het is voor ons echt sport om de impact op het milieu zo ver mogelijk te beperken en de wereld leefbaarder achter te laten voor toekomstige generaties”, besluit Adri.

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

robert van vliet, commercial manager, commercial development manager

Robert van Vliet

Commercial Development Manager

Schrijf hier uw condoleance / Schreiben Sie hier Ihr Beileid