NPRC 90 JAAR
Samen klaar voor de toekomst met een wendbare coöperatie
Bij NPRC is samenwerken al 90 jaar het vertrekpunt. In 1935 zag onze coöperatie het licht toen de marktomstandigheden ronduit dramatisch waren. Door een golf aan nieuwgebouwde schepen was er veel capaciteit, maar door de economische crisis maar weinig vraag naar vervoer. Daarbij was het met name voor de Nederlandse ‘particuliere’ familiebedrijven moeilijk om aan een vracht te komen op de Rijn. Dat was het moment om de handen ineen te slaan. Gezamenlijk konden de Nederlandse ondernemers langetermijnovereenkomsten aangaan met verladers en het schaarse werk beter verdelen. Zo waren de leden verzekerd van werk en hadden verladers een supply chain zonder zorgen. Een formule die vandaag de dag nog steeds succesvol is.
Ter ere van het 90-jarig bestaan staat CEO Femke Brenninkmeijer stil bij de kracht van de coöperatie en grote thema’s zoals duurzaamheid en digitalisering. Femke kijkt al vooruit naar 100 jaar NPRC: “Eigenlijk hebben we ons ontwikkeld tot de Europese Particuliere Rijnvaart Centrale. Met kantoren in België en Duitsland en een groeiend aantal Duitse, Franse en Belgische leden, zijn wij een uniek Europees georiënteerd geheel. In de afgelopen jaren zijn we flink gegroeid met onze vloot. 5 jaar terug zaten we nog op een aantal van 110 leden; inmiddels is dat aantal gegroeid naar 155 leden en schepen, dat is ongeveer 40%. Hiermee bieden we een ongeëvenaarde leveringszekerheid aan onze klanten en dat is een van de redenen dat klanten ons als partner in de logistieke keten kiest. Dat bewijzen we ook wel met jaarlijks 14 miljoen ton lading door de boeken.”
Op de vraag wat het voordeel van deze rechtsvorm is, antwoordt Femke resoluut: “Een coöperatie is wendbaar, en staat dicht bij de praktijk, dat zie je ook in het coöperatielandschap. Veel coöperaties hebben een koninklijke status. Zij deinen letterlijk mee op de golven van de economie. Samen met onze leden, klanten en betrokken medewerkers zetten we stappen die haalbaar zijn. Dat houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we altijd dicht op onze ‘core business’ zitten. Dat is onze kracht. Dat we al 90 jaar bestaan, geeft rust en vooral continuïteit. In al die jaren heeft de coöperatie met een scherp oog voor de behoefte van de klant haar koers telkens aangepast aan het economische tij om continuïteit te bieden aan de leden. We hebben bewezen stormen te kunnen doorstaan.”
Langetermijndenken
Femke vindt het samenwerken met en voor de binnenvaartondernemers geweldig: “Het ondernemerschap in de coöperatie is ons DNA. Daarbij is onze Algemene Ledenvergadering het hoogste orgaan, wij leggen ten slotte ieder jaar in oktober verantwoording af op deze vergadering over het beleid en de financiën. Bij elke stap denken we ‘hoe draagt dit bij aan de continuïteit van de ondernemers, op de korte en op de langere termijn’. Soms schuurt het natuurlijk ook. Korte termijn pijn kan lange termijn winst betekenen. Neem bijvoorbeeld de iBarge-app, die zorgt voor een vlotte administratieve afhandeling. In het begin waren onze leden huiverig. Ze waren bang om het contact met kantoor te verliezen. Na een paar vergaderingen zagen ze de voordelen: efficiëntere communicatie en snellere uitbetalingen. Nu hoor ik dat de app juist ontlast en het werk makkelijker maakt. Eerst weerstand, nu waardering. Dat is hoe we samen stappen zetten, met daarbij altijd oog voor de menselijke maat.”
Samen verduurzamen met vouchers
Met een voucherregeling heeft NPRC 3 miljoen euro beschikbaar gesteld om de hele vloot te laten profiteren van verduurzaming. Een onderwerp dat hoog op de agenda staat van onze klanten. Femke is trots op de resultaten: “De investeringsbeslissing ligt bij de scheepseigenaren zelf, en inmiddels is al ruim 1 miljoen aan vouchers verzilverd. In totaal hebben de leden 6,7 miljoen euro geïnvesteerd. Dat is een multiplier van maar liefst 6,7! Hiermee laten de leden zien dat verduurzaming van de logistiek op lange termijn belangrijk is. De investeringen lopen uiteen: van zuinigere roersystemen en Stage V-motoren tot boegschroefsystemen en zonne-energie panelen via Wattlab. We zien de impact van de CO2-uitstoot van de vloot. Die CO2-besparing is voor klanten direct zichtbaar in onze online duurzaamheidsmodule, waarin we inzicht geven in de Scope 3-emissies van hun logistiek. Zo zien we bijvoorbeeld geweldige resultaten qua emissiereductie wanneer schepen varen op HVO100.”
Koers bepalen
“In een industrie die onder druk staat, is schaalgrootte essentieel. Daarom verstevigen we onze positie met autonome groei en samenwerkingen. Zoals met coöperatie ELV die zich richt op de Franse vaart en vanuit ons kantoor wordt bediend. Dit zetten we de komende jaren voort, net zoals logistieke innovaties en het aanboren van nieuwe markten in bijvoorbeeld de circulaire economie.”
“Daarbij blijven we trouw aan onze kernwaarden: betrouwbaarheid, ambitie, respect en plezier. Deze waarden, mede voortgekomen uit medewerkersfeedback (plezier!), vormen de basis voor onze samenwerking op kantoor en met onze leden en klanten. Tegelijkertijd zien we ook dat we in een heel andere wereld opereren dan 5 jaar terug. Daarom herijken we op dit moment onze strategie, luisteren we opnieuw naar de behoeften van klanten, onze leden en ketenpartners en sturen we bij waar nodig. Tijdens de aanstaande Algemene Ledenvergadering in oktober presenteren we deze nieuwe strategie aan de leden. Zo borgen we onze toekomstbestendigheid en bepalen we samen de koers voor de komende jaren.”
Een sterk team staat aan de basis
“De basis van elke organisatie en dus ook bij een coöperatie is een goed team waarbij we altijd vooruitkijken. Dat betekent investeren in jonge mensen en het zorgen voor ‘back-ups’ voor elke positie. Maar ook goede samenwerking over de verschillende kantoren (we hebben kantoren in Rotterdam, Duisburg, Mannheim, Antwerpen en Doornik) heen. Onlangs heeft in ons management een aantal wisselingen plaats gevonden: Luc Geerts heeft Mario Lauwers, die met pensioen ging, vervangen en Robert van Vliet, onze commerciële man, is toegetreden tot het managementteam. Met deze wisselingen ontstaat een nieuwe dynamiek en ontstaat weer de vraag wat leiderschap binnen onze coöperatie betekent. We bouwen aan een sterke logistieke en commerciële organisatie. Geen losse eilandjes, maar een team waarin informatie wordt gedeeld en samenwerking onderling, met de leden en klanten centraal staat. Werken bij een coöperatie vraagt om nog betere communicatie en afstemming, zeker over de grenzen heen. Tegelijkertijd sta je er nooit alleen voor. ”
Persoonlijk en proactief klantcontact
“Pro-activiteit is essentieel, maar in de logistiek niet altijd evident. We zijn ‘lean’ ingericht met een sterke focus op de operatie. Toch zetten we bewust ook in op de tactische en strategische vraagstukken. Het doorgronden wat er bij de klant speelt, waar uitdagingen niet alleen vandaag, maar ook op lange termijn liggen. Samen vooruitdenken en daarop anticiperen. De industriële markt verandert snel en vraagt om nauw overleg met klanten. Onze lokale kantoren spelen hierin een cruciale rol. Dankzij direct klantcontact en inzicht in de situatie ter plekke schakelen we sneller.”
Femke onderstreept dat betrouwbaarheid daarbij de sleutel is: “Door te leveren wat we beloven, bouwen we aan vertrouwen en een sterke relatie met de klant. Meer samenwerken, oog hebben voor elkaars uitdagingen en daadwerkelijk meedenken. Een concreet voorbeeld is de digitale module voor kadeplanning, die we recent hebben ontwikkeld en waarmee we de communicatie tussen kade en schip verder aanscherpen. Met klanten kijken we hoe we hun logistieke processen kunnen verbeteren en efficiënter maken. Strakkere communicatie leidt tot betere resultaten.”
“We willen de beste logistieke dienstverlener zijn om mee te werken. Dat vraagt om een heldere visie op logistiek en het vermogen om onze meerwaarde goed uit te leggen. Het is fijn om deze rol te mogen vervullen. De kracht zit in het samenspel tussen kantoor, klanten en binnenvaartondernemers. Met een wendbare coöperatie zijn we samen klaar voor de toekomst”, besluit Femke.
Meer weten?
Ik hoor graag van je.

Femke Brenninkmeijer
CEO