Skip to main content

Met kleine stappen een groot verschil maken

Op maandag 12 juni vond bij Concordia Damen in Werkendam een bouwupdate van het Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie (WEVA) plaats. De genodigden kregen van eigenaar Harm Lenten een rondleiding over het zero-emissie binnenvaartschip. Het WEVA-project gaat om kennis delen, innovatie demonsteren en de standaard voor waterstof in de binnenvaart neerzetten. De komende weken wordt dit eerste nieuwbouw waterstofelektrische binnenvaartschip volledig afgebouwd. Aan het eind van de zomer staat de proefvaart op de agenda.

Klimaatneutraal transport
Het schip komt onder de naam Ms Antonie in de vaart. Het 135-meter lange schip gaat onder de vlag van NPRC in opdracht van Nobian geheel emissievrij zout vervoeren vanuit Delfzijl naar de Nobian-fabriek in de Rotterdamse Botlek. Per afvaart gaat het om circa 3.850 ton zout. Marco Waas van Nobian is verheugd met het schip: “10% van onze scope 3 CO2-emissies komt voort uit transportactiviteiten. Nobian wil in 2040 klimaatneutraal opereren. Groen vervoer over water hoort daarbij. Vijf jaar geleden zijn wij als partners begonnen met dit project. Het maakt ons trots dat dit klimaatneutrale schip binnenkort in de vaart komt. Als de grootste groene waterstoffabrikant van Nederland is het geweldig dat Ms Antonie onze grondstof zout CO2-neutraal gaat vervoeren.”

WEVA-project, NPRC, Met kleine stappen een groot verschil maken

De aanhouder wint
Femke Brenninkmeijer van NPRC onderstreept dat er doorzettingsvermogen vereist is: “Als je aan grote zaken zoals de energietransitie werkt, moet je met tegenslag om kunnen gaan. Dit project vereist lef en doorzettingsvermogen. Het is geweldig dat de overheid een serieuze partners is binnen get WEVA-project. Juist door de handen met partners ineen te slaan krijg je zo’n complex project van de grond. Ik ben bijzonder trots dat wij als NPRC dit samen met ons lid Harm Lenten, de klant en alle stakeholders hebben weten te realiseren. Ik hoop dat wij anderen met dit nieuwbouw waterstofelektrische binnenvaartschip gaan inspireren.” 

WEVA-project, NPRC, Met kleine stappen een groot verschil maken

Pilotproject
NPRC-lid en binnenvaartondernemer Harm Lenten had vijf jaar geleden niet verwacht hier vandaag te staan. Glunderend vertelt hij over deze verduurzaming: “Een schip dat geen CO2 uitstoot en geen geluid maakt. Dat is toch fantastisch. Met dit pilotproject laten wij zien dat waterstof een haalbare en duurzame oplossing is voor het vergroenen van de binnenvaart. Juist door het bundelen van krachten, kennis en middelen kan je iets groots bereiken. Samen maken we het innovatieve WEVA-project tot een succes. Ik kan niet wachten totdat ik na de zomer volledig klimaatneutraal en stil door het Nederlandse landschap glijd.”

WEVA-project, NPRC, Met kleine stappen een groot verschil maken

Vliegwiel voor waterstof
Het Havenbedrijf Rotterdam ziet waterstof als een kansrijke brandstof voor langere afstanden in de binnenvaart. Vivienne de Leeuw, directeur Financiën en Informatievoorziening (CFO) ziet de rol van waterstof groeien: “Rotterdam wordt een internationaal knooppunt voor de productie, import, toepassing en doorvoer van waterstof richting andere landen in Noordwest-Europa. Het WEVA-project getuigt van de juiste mentaliteit, waar wij in Rotterdam van houden, namelijk de mouwen opstropen en gewoon beginnen. Laat dit project het vliegwiel zijn om waterstof op grotere schaal veilig te kunnen gaan gebruiken in de binnenvaart.”

Meer weten over het WEVA-project. Bezoek de website

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

femke brenninkmeijer nprc, ceo nprc

Femke Brenninkmeijer

CEO

Schrijf hier uw condoleance / Schreiben Sie hier Ihr Beileid