Skip to main content

NPRC vaart 270 miljoen kilo suikerbieten

Grootste verschuiving van goederenvervoer naar water van laatste 10 jaar

Rotterdam, 16 september 2021 – Europese binnenvaartcoöperatie NPRC, bestaande uit 140 binnenvaartondernemers, is woensdag 15 september gestart met de grootschalige operatie om suikerbieten van Maastricht (Limburg) naar Oudenbosch (Noord-Brabant) te varen. In opdracht van Cosun Beet Company gaan de komende maanden 8 binnenvaartschepen in een pendel maar liefst 270.000 ton suikerbieten over het water vervoeren. Hiermee ontstaat een heuse ‘sugar corridor’ en worden ruim 15.000 vrachtwagenbewegingen over de Rijkswegen vermeden.

Lading van weg naar water

Het betreft het grootste Nederlandse modal shift traject (verschuiving van lading van de weg naar het water) van de afgelopen 10 jaar. Femke Brenninkmeijer, CEO van NPRC, is verheugd met de stroom: “Multimodale modal shift trajecten brengen altijd de nodige uitdagingen en voorbereidingen met zich mee. Sinds de evaluatie van de pilot vorig jaar is door betrokken partijen hard gewerkt om alle bottlenecks van vervoer over water weg te nemen. Dit vraagt om een forse inspanning en kan alleen tot stand komen door een nauwe samenwerking tussen alle ketenpartners. Het is uniek om te zien hoe voortvarend Cosun Beet Company deze stap naar het water heeft gezet en daarmee eigenlijk de supply chain opnieuw heeft ingericht. NPRC is trots om dit ladingpakket over het water te gaan vervoeren, dat ook nog eens zal zorgen voor minder rijbewegingen over de snelwegen.”

Multimodale bulkstroom

Het gebeurt niet dagelijks dat een bulkstroom van de weg naar het water wordt omgezet. Direct na de oogst gaan de suikerbieten per truck naar de L’Ortye terminal in Maastricht. Hier worden de producten zorgvuldig overgeladen in binnenvaartschepen. Zij varen richting Oudenbosch alwaar de suikerbieten door Wagemakers overgeslagen worden in trucks met als eindbestemming de suikerfabriek in Dinteloord. Cosun Beet Company verwerkt alle onderdelen van de suikerbiet tot voeding, energie, papier en biobased producten, waardoor er geen afval is.

Duurzaam en meetbaar alternatief

Een van de voordelen van vervoer van suikerbieten over water is een CO2-reductie van 20%. Als datagedreven organisatie deelt NPRC real-time data met klanten en leden via portalen. NPRC verzamelt onder meer de uitstootgegevens en ziet dat verladers steeds vaker vragen om rapportages voor hun eigen CO2-boekhouding. Met deze data kunnen verladers de duurzaamheid van hun transportketens meten.

Cosun Beet gelooft sterk in duurzaamheid en voelt zich verantwoordelijk voor het behoud van de natuur en de bescherming van het milieu, de mensen en de samenleving in het belang van toekomstige generaties. De jarenlange relatie met NRPC heeft met het varen van deze stroom suikerbieten een extra impuls gekregen. “NPRC vervoert al jaren suikerbuiten van Texel naar onze fabriek in Groningen. Beide organisaties zijn coöperaties, derhalve verstaan wij elkaars taal. Dat schakelt bijzonder prettig. Met deze stap naar het water dragen wij bij aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de Rijksoverheid om minder vrachtwagens op het wegennet te hebben, ” legt Arno Huijsmans, directeur Agrarische Zaken van Cosun Beet Company uit.

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

bert van strien nprc, bert nprc

Bert van Strien

Manager Barging & Logistics

Schrijf hier uw condoleance / Schreiben Sie hier Ihr Beileid