Skip to main content
PERSBERICHT

Positieve ervaringen met zonnepanelen op luiken binnenvaartschepen

Samenwerking tussen Wattlab, NPRC en Ms Dependant

Eén van de mogelijkheden voor binnenvaartschepen om te verduurzamen is het installeren van zonnepanelen op de luiken. Inmiddels heeft een groeiend aantal binnenvaartondernemers zonnepanelen laten installeren. Ondernemer Wouter Smitsman (Ms. Dependant), vaart inmiddels ruim een jaar rond met vier luiken waarop per luik door Wattlab 12 zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Deze samenwerking is mede ontstaan uit een partnership tussen NPRC en Wattlab.

Het was uiteindelijk de boekhouder die Wouter ervan overtuigde om te investeren in zonnepanelen op de luiken. Deze had voor hem uitgerekend dat door slim gebruik te maken van fiscale regelingen, waaronder versneld afschrijven, Milieu Investerings Aftrek en Energie Investerings Aftrek, de netto-investering minder dan één derde was van de totale investering. Daardoor zou de terugverdientijd ongeveer drie jaar zijn, terwijl de verwachte levensduur van deze panelen in principe 25 jaar, of zelfs nog langer is.

Dit leek te mooi om waar te zijn, maar blijkt in de praktijk ook echt zo uit te pakken. “Ik heb nu een jaar lang bijgehouden hoeveel gasolie ik gebunkerd heb voor het gebruik van de generator voorop mijn schip. Dat is de helft minder dan ik in het verleden gebruikte”, aldus Wouter. “Zelfs als ik voorzichtig reken en corrigeer voor andere factoren, dan nog heb ik mijn investering binnen drie jaar terugverdiend.”

Minder kwetsbaar dan gedacht
Eén van de zorgen vooraf was dat de zonnepanelen kwetsbaar zouden zijn. Ze liggen immers niet rustig op het dak van een huis, maar maken onderdeel uit van een schip waar dagelijks mee gewerkt wordt. Zouden ze snel beschadigen door lading die op de panelen valt bij het laden of lossen, zouden ze minder opbrengen door het stof waar ze aan zijn blootgesteld of door de trillingen van het schip in storing gaan?

Dit blijkt in de praktijk niet het geval. Ms. Dependant heeft in het afgelopen jaar heel wat verschillende lading geladen, gelost en vervoerd zonder dat de panelen hierdoor in storing gingen of minder opbrachten. Zelfs toen het tijdens het lossen van cementklinker licht begon te regenen, bleek de beschermlaag op de panelen hiertegen bestand. Bo Salet, CEO van Wattlab, reageert hierop: “uiteraard zijn onze panelen vooraf grondig getest op al deze omstandigheden. Echter, het ultieme bewijs moet geleverd worden in de praktijk. Juist daarom zijn we extra blij met de positieve ervaringen van binnenvaartondernemers zoals Wouter.”

Geholpen door partners
Het was niet alleen de fiscus die bijdroeg aan het financiële plaatje. Wouter is aangesloten bij NPRC, de grootste Europese binnenvaartcoöperatie, met haar hoofdkantoor in Rotterdam en inmiddels ruim 150 aangesloten binnenvaartondernemers. NPRC heeft hiertoe een programma opgezet met concrete doelen dat gericht is op verduurzaming van de organisatie en reductie van emissies. Dit programma wordt ondersteund door een aantal partners, waaronder Wattlab. Als onderdeel hiervan faciliteert zij ook de aangesloten binnenvaartondernemers om te verduurzamen, onder andere middels een vouchersysteem waarbij ieder lid dat investeert in verduurzaming van het schip €20.000 kan ontvangen als deze investering aan een aantal criteria voldoet. “Gezamenlijk met onze leden proberen we onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Als dat kan op een manier die uiteindelijk ook nog financieel aantrekkelijk is voor onze leden, is dat winst voor iedereen”, aldus Arno Treur, CFO van NPRC.

Mond-op-mond reclame
Toen Wouter zo’n anderhalf jaar geleden de opdracht gaf tot installatie van de zonnepanelen, behoorde hij bij de eerste 20 klanten van Wattlab. Inmiddels ziet Wattlab het aantal aanvragen en orders snel stijgen. Ook het aantal luiken dat tegelijkertijd wordt belegd met zonnepanelen neemt toe. Sterker nog, een aantal klanten van het eerste uur, die destijds hadden gekozen voor één of twee luiken, hebben inmiddels bijbesteld.

De reden van deze groei blijkt vooral mond-op-mond reclame te zijn. Hoe mooi de beloften van de producent ook zijn, schippers zijn pas overtuigd wanneer ze van hun collega horen en bij hem kunnen zien dat deze oplossing werkt in de praktijk.

dependant, wattlab, wouter smitsman, zonnepanelen

Meer weten?

Ik hoor graag van je.

Arno Treur

CFO