Skip to main content
NIEUWS

Toekomstbestendige handel en logistiek tussen Duitsland en Nederland

DNHK brengt politiek en bedrijfsleven samen

Nederland en Duitsland zijn als buurlanden en handelspartners onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen waren zij in 2023 goed voor een duizelingwekkende handelswaarde van ruim 215 miljard euro. Handel en logistiek zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De vele waterwegen die de Nederlandse en Duitse industrie met elkaar verbinden vormen een haast onzichtbare kracht die de handel tussen beide landen faciliteert.

Maar liefst 85 miljoen ton goederen werden er in 2023 via de binnenvaart over de vaarwegen tussen de buurlanden vervoerd. Dat staat gelijk aan een rij van 3,5 miljoen vrachtwagens! De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) speelt een niet te onderschatten rol door bedrijven te ondersteunen bij grensoverschrijdende handel tussen beide landen en het versterken van hun zakelijke banden. Onlangs is Femke Brenninkmeijer, CEO van binnenvaartcoöperatie NPRC, toegetreden tot het DNHK-bestuur.

DNHK vertegenwoordigt meer dan 1.600 ledenbedrijven uit Duitsland en Nederland en fungeert als netwerkplatform voor bedrijven en overheden. “Wij representeren geen brancheorganisatie maar het bedrijfsleven”, legt Günter Gülker, directeur van DNHK, uit. “In ons bestuur vind je ondernemers uit verschillende sectoren, van familiebedrijven tot grote multinationals. Deze diversiteit zorgt voor een waardevolle kennisuitwisseling en versterkt de samenwerking tussen verschillende branches. De benoeming van Femke in het bestuur is daar een mooi voorbeeld van.”

Gülker wijst op de goede toegangen in politiek en bedrijfsleven waar de DNHK over beschikt: “Dat is essentieel om de belangen van bedrijven te behartigen en handelsbetrekkingen te versterken. Onze missie is om bedrijven succesvoller te maken door hen te helpen drempels te overwinnen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar ze mee te maken hebben.”

“Onze missie is om bedrijven succesvoller te maken door hen te helpen drempels te overwinnen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar ze mee te maken hebben.”

Günter GülkerDNHK

Een Europees perspectief op samenwerking

Femke staat aan het roer van de binnenvaartcoöperatie NPRC. De organisatie is als logistiek dienstverlener actief in het vervoer over water en behoort tot de top 3 grootste vervoerders van droge bulk in Europa. Van de jaarlijks 13 miljoen ton lading die NPRC leden vervoeren gaat veel van en naar Duitsland. De coöperatie heeft dan ook twee vestigingen in Duitsland, in Mannheim en Duisburg. Als iemand die veel contact heeft met klanten en collega’s in Duitsland, begrijpt Femke de noodzaak van nauwe grensoverschrijdende samenwerking.

“De R in NPRC staat voor de Rijn, de logistieke levensader tussen Nederland en Duitsland en de grootste vervoerscorridor van Europa. Wil je toekomstbestendig investeren in bijvoorbeeld de infrastructuur dan dien je voorbij de landsgrenzen te kijken,” zegt Femke. Ze benadrukt hoe de DNHK helpt bij het stroomlijnen van Nederlands-Duitse samenwerkingen. “Dat is cruciaal voor het succes van de binnenvaart als duurzame oplossing in de logistieke sector. Agenda’s zijn soms net anders in Nederland en Duitsland. DNHK stroomlijnt de agenda’s, opent deuren en vertaalt kansen voor bedrijven.”

Gülker voegt hieraan toe dat een Europese aanpak essentieel is voor het realiseren van de groene transitie en het versterken van de concurrentiepositie van beide landen. “We moeten weggaan van nationale overwegingen. Wanneer we meer in verbindingen denken, komen er andersoortige oplossingen. Willen we de energietransitie realiseren, dan dienen overheden en bedrijven samen op te trekken. Daar leveren wij als DNHK een bijdrage aan. Het is onze missie om ondernemingen en politiek dichter bij elkaar te brengen.”

“Agenda's zijn soms net anders in Nederland en Duitsland. DNHK stroomlijnt de agenda's, opent deuren en vertaalt kansen voor bedrijven.”

Femke BrenninkmeijerNPRC

Een centrale rol in de logistieke keten

De binnenvaart speelt een belangrijke rol in de logistieke keten tussen Nederland en Duitsland. “Wij zijn verbonden aan de industrie die in Duitsland vaak aan vaarwegen liggen en voeren grondstoffen af en aan. Voor onze klanten is betaalbare, beschikbare en betrouwbare logistiek van groot belang. De onderliggende infrastructuur, of dat nu sluizen, kanalen of bruggen zijn, moeten dus op orde zijn.” Femke benadrukt dat de binnenvaart een schakel is in de logistieke keten. “Als die schakel door welke reden dan ook onder druk komt, heeft dat effect op onze concurrentiepositie in de wereld. Het is dan ook zaak dat beide landen hierin stevig investeren”.

De DNHK heeft een sterke focus op het bevorderen van een geïntegreerde logistieke aanpak langs de Rijn. De Handelskamer werkt hierbij nauw samen met alle handelskamers langs de Rijn om de politieke en economische samenwerking te versterken en de binnenvaart verder te ontwikkelen.”

Digitalisering en duurzaamheid: pijlers voor de toekomst

Naast de focus op logistieke infrastructuur en binnenvaart speelt de DNHK ook een belangrijke rol in de digitalisering en innovatie in de industrie. “Digitalisering biedt enorme kansen, vooral in de logistieke sector,” zegt Günter. “In Duitsland kunnen we veel leren van Nederland, dat vooroploopt op het gebied van digitale infrastructuur. De DNHK faciliteert uitwisselingen tussen Duitse en Nederlandse bedrijven en overheden om de voordelen van digitalisering te maximaliseren en zo de concurrentiepositie van beide landen te versterken”.

Een belangrijk aspect van deze digitalisering is het delen en gebruiken van data om logistieke ketens te optimaliseren. Femke legt uit: “Wij zien dat wanneer je datagedreven naar de supply chain kijkt, je grote efficiëntievoordelen kunt behalen. Dat klinkt eenvoudig, maar systeemkoppelingen zijn niet zomaar gelegd. Je moet dezelfde “taal” spreken. Daarom is het goed dat er in het verlengde van Portbase ook een initiatief in Duitsland is gestart. Rheinports wil inzicht bieden in data langs de Rijn, zodat vervoerders en havens processen kunnen optimaliseren. Maar het is ook essentieel om aandacht te besteden aan cybersecurity, vooral in een tijd waarin geopolitieke spanningen toenemen en er een trend is naar het beschermen in plaats van het delen van data.”

Duurzaamheid is een derde belangrijk thema bij DNHK-leden, zo ook bij NPRC. “Net als onze klanten zitten ook wij in een transitie waar duurzamere energiebronnen voor nodig zijn. We blijven werken aan een zo laag mogelijke impact van het vervoer op de rivieren en de omgeving. Of het nu gaat om zero-emissie aandrijvingen of het plaatsen van zonnepanelen op de schepen zodat de generator vaker uitgeschakeld kan worden,” onderstreept Femke. “Om lange termijn systeeminnovaties te realiseren, door bijvoorbeeld op waterstof te varen of schepen uit te rusten met batterijen is samenwerking binnen de keten en met de overheid noodzakelijk. Denk alleen al bijvoorbeeld aan toegang tot laadinfrastructuur of beschikbaarheid van waterstof langs de Rijn, DNHK biedt een platform om die innovaties te delen en te implementeren.”

De kracht van een sterk netwerk

Het uitgebreide netwerk is één van de belangrijkste troeven van de DNHK. De organisatie brengt bedrijven uit verschillende sectoren samen en onderhoudt tegelijkertijd nauwe banden met beleidsmakers in beide landen. “Ons netwerk is een cruciale bron van kennis en expertise,” zegt Gülker. “We krijgen zaken voor elkaar omdat we de juiste mensen bij elkaar brengen.”

Femke benadrukt het belang van deze netwerkfunctie voor de binnenvaartsector: “Het is niet alleen een kwestie van belangenbehartiging, maar ook van het creëren van een platform waar bedrijven en overheden elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Het is een mooie organisatie, hoogwaardig en kwalitatief. Natuurlijk zorg ik ervoor dat de logistiek en binnenvaart geagendeerd blijven worden. Of dat nu gaat om infrastructuur, digitalisering of duurzaamheid.”

Zoals Günter het treffend samenvat: “Het gaat om het verbinden van mensen en ideeën om zo de grote uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden. Binnenvaart, digitalisering, en innovatie staan daarbij centraal, en de DNHK is de drijvende kracht achter deze samenwerking. Ik ben blij dat Femke Brenninkmeijer mee gaat werken aan het succes van DNHK. Zo werken wij met zijn allen aan toekomstbestendige handel tussen Duitsland en Nederland.”

Meer weten?

Neem contact op

femke brenninkmeijer nprc, ceo nprc, schuttevaer

Femke Brenninkmeijer

CEO